Централна школа

  1. Почетна
  2.  » 
  3. О школи
  4.  » Централна школа

ЈУ Основна школа „Свети Сава“ Модрича

                 1992. године све основне школе на подручју општине се интегришу у јединствену школу која 10. маја 1993. године добија име Основна школа „Свети Сава“. Изградњом нове школске зграде 2002. године из ње се поново издваја Основна школа „Сутјеска“ и цијело подручје општине се дијели на двије школе. Основној школи „Свети Сава“ припале су деветоразредне школе у Врањаку, Копривни и Дугом Пољу и петоразредне у Таревцима, Горњим Ријечанима, Бријестову, Врањачкој Требави, Копривској Требави и Ботајици.

                У 220 година дугој историји Основна школа „Свети Сава“ памти да је у њој ђаке учио поп Петко Јагодић,  да су у њеним клупама као ђаци сједили истакнути педагози и методичари Душан Матић, Дара Стојић и Милош Божанић, професори универзитета и доктори наука Ибрахим Карабеговић (историјских) и Милан Поповић (правних), Слободан Арсић (технолошких) и један предсједник Републике Српске – др Милан Јелић. Много би простора требало да набројимо све љекаре, професоре, правнике, економисте, инжињере…који су прва знања стицали у клупама ове школе.

                 Школска зграда је често дограђивана и реновирана, а најзначајније реконструкције су извршили Комесеријат за избјеглице Норвешке 1997. и Влада Републике Српске 2008. године. Данас школа располаже са 22 добро опремљене специјализоване учионице, библиотеком, 2 вишенамјенска простора, фискултурном салом, игралиштем, школским парком… Школски простор је сваким даном све опремљенији и функционалнији.

                    Данас. Осим редовне наставе овдје се одвија цијели низ друштвених, културних и спортских активности. Ученике и наставнике ове школе срешћете на свим смотрама знања и стваралаштва широм Републике Српске, Босне и Херцеговине и шире. Скоро да није било ни једног републичког такмичења на коме нису учествовали ученици ове школе, на свим значајнијим литерарним и ликовним конкурсима срешћете и наше ученике, нема ни једне значајније друштвене и културне манифестације на подручју општине на којој нећете чути и видјети наш хор и фолклор, одбојкаши и одбојкашице су били републички прваци…

Г.М.