Централна школа

       ЈУ Основна школа „Свети Сава“ Модрича

(Двјеста двадесет година у служби просвјете)

 

Од доласка Турака па све скоро до друге половине деветнаестог вијека образовање у земљама Балканског полуострва било је везано за породицу. У њој се на основу народног предања учила историја, етика, књижевност, религија… у њој се учило кућним и пољским пословима, занатима и трговини. Писмености су се ријетки учили, и то крадом, у црквама и манастирима.

Према предању које је записао Миленко Филиповић Српска основна школа у Модричи је сигурно постојала 1795. (а можда и још раније), а први до сада откривени документ о њој и првом учитељу Христу Марковићу Самоковлији потиче из 1841. године. Учитељи су се често мијењали, а најдуже су у њој учитељовали Ђорђе Стоисављевић и Милан Стамболија.

Државна основна школа је почела радити 1886. године у приватној кући Илије Кољића, а од 1890. у посебно изграђеној згради. Њен рад траје у континуитету до данас, без обзира на крупне промјене у школском подручју, простору, броју ученика и учитеља, начину организације, циљевима и наставним планом и програмом.

Школа функционише са краћим прекидима  у вријеме оба свјетска рата. Послије завршетка Другог свјетског рата наставља радити као Народна основна школа посвећујући посебну пажњу повећању обухвата дјеце обавезним школовањем и описмењавању становништва. Државна нижа реална гимназија у Модричи почиње радити 13.9.1948. године, да би се заједно са основном школом преселила 8.2.1951. године у новоизграђене просторије данашње основне школе „Свети Сава“.

Интеграцијом Народне основне школе и Државне реалне гимназије 11.10.1955. почиље са радом Основна школа Модрича у осмогодишњем трајању. Школа је мијењала програме и имена („Ристо Микичић“ и „25. мај“), али је увијек остајао исти задатак обавезно основно образовање и јединствено школско подручје цијелог града и приградских насеља све до 1976. године када се из ње издваја Основна школа „Сутјеска“ као друга градска школа.

Почетком грађанског рата 1992. године све основне школе на подручју општине се интегришу у јединствену школу која 10. маја 1993. године добија име Основна школа „Свети Сава“. Изградњом нове школске зграде 2002. године из ње се поново издваја Основна школа „Сутјеска“ и цијело подручје општине се дијели на двије школе. Основној школи „Свети Сава“ припале су деветоразредне школе у Врањаку, Копривни и Дугом Пољу и петоразредне у Таревцима, Горњим Ријечанима, Бријестову, Врањачкој Требави, Копривској Требави и Ботајици.

У 220 година дугој историји Основна школа „Свети Сава“ памти да је у њој ђаке учио поп Петко Јагодић,  да су у њеним клупама као ђаци сједили истакнути педагози и методичари Душан Матић, Дара Стојић и Милош Божанић, професори универзитета и доктори наука Ибрахим Карабеговић (историјских) и Милан Поповић (правних), Слободан Арсић (технолошких) и један предсједник Републике Српске – др Милан Јелић. Много би простора требало да набројимо све љекаре, професоре, правнике, економисте, инжињере…који су прва знања стицали у клупама ове школе.

Школска зграда је често дограђивана и реновирана, а најзначајније реконструкције су извршили Комесеријат за избјеглице Норвешке 1997. и Влада Републике Српске 2008. године. Данас школа располаже са 22 добро опремљене специјализоване учионице, библиотеком, 2 вишенамјенска простора, фискултурном салом, игралиштем, школским парком… Школски простор је сваким даном све опремљенији и функционалнији.

Данас. Осим редовне наставе овдје се одвија цијели низ друштвених, културних и спортских активности. Ученике и наставнике ове школе срешћете на свим смотрама знања и стваралаштва широм Републике Српске, Босне и Херцеговине и шире. Скоро да није било ни једног републичког такмичења на коме нису учествовали ученици ове школе, на свим значајнијим литерарним и ликовним конкурсима срешћете и наше ученике, нема ни једне значајније друштвене и културне манифестације на подручју општине на којој нећете чути и видјети наш хор и фолклор, одбојкаши и одбојкашице су били републички прваци…                                              ГМ